ТЕМЕ

Пуффин

Пуффин


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Пуффин: карактеристике и опис. Миграција, где живи, храњење и све информације о овој воденој птици.

Уобичајено име: пуффин
Научно име: Фратерцула артица

Иако очигледно постоји врло велика популација, ова врста нагло опада. Ово смањење значило је да је његово име укључено на ИУЦН листу међу врсте класификоване као рањиве (ажурирање из 2015). 2018. године, БирдЛифе Интернатионал је рекао да ће ускоропуффинмогло би се сматрати угроженом врстом.

Пуффин: где живи

Волите хладну воду. Ова морска птица се гнезди на Исланду, Норвешкој, Гренланду, Њуфаундленду и западној обали Ирске. Лако се уочава на свим обалама северног Атлантика, на шкотској и велшкој обали ... Врста је присутна и у Италији, где на нека места стиже са својим миграције презимити. Зими стиже и до западног Средоземног мора.

Више од 90% светске популације је у Европи, преосталих 10% живи на обалама источне Северне Америке. Колоније на Исланду чине 60% светске популације.

Највећа колонија на свету налази се у близиниЕколошки резерват залива Витлесси има 260 000 парова. Мање колоније налазе се на обалама Мурманска (у Русији), у Новој Шкотској и у Мејну.

Као и многе морске птицепуффинвећи део године проводи на отвореном мору, далеко од копна и обална подручја посећује само загнездои размножавају.

Пуффин: карактеристике

Лако га је препознати због свог посебног изгледа: има равни троугласти кљун, у јарким бојама (наранџаста и жута), и има сиве образе. Доња страна перја је бела, а горња је црна.

Достиже дужину од око 30 цм, за тежину од 400 - 600 гр.

У одраслој доби, мушкарци и жене имају исти изглед (врсту не карактерише полни диморфизам) иако су мушкарци обично мало већи.

На копну се примећује типичним усправним положајем. На води плива захваљујући мрежастим ногама и може да рони под водом користећи крила за погон.

Гнезди се у морским предјелима, у колонијама, у близини стјеновитих обала:пуффинископа јазбину у коју положи само једно бело јаје. Од излегања, беби ће требати 6 недеља да постане аутономна. Полну зрелост достиже у доби од 4-5 година.

Ове птице сумоногамни, задржавају партнера за цео живот. Пар припрема гнездо: док један примерак копа, други се чува, а затим преокреће. Мужјак проводи више времена азаштитити гнездо, док женка испуњава улогу ловца: набавља храну за своју пилетину.

Мријест започиње у априлу у најјужнијим колонијама, колоније које живе у хладнијим подручјима почињу да се мријесте у јуну (на пример, оне на Гренланду). Инкубација траје 39-45 дана.

Тхепуффинсдруштвене су птице: на пучини живе сами, али на копну живе у колонијама у којима не недостаје доминантних примерака.

лети ли пуффин? Наравно! Када лети, ова птица снажно маше крилима пре него што се дигне у ваздух. Димензије крила су се прилагодиле двострукој употреби: и за лет и за пливање под водом. Да би летела, крила се морају врло брзо замахнути (неколико пута у секунди).

Атлантски пуффин: храњење

Шта једу пуффинс? Хране се шкампима и осталим раковима, рибама, мекушцима, многочетинарима и било којом животињом која се може наћи у приобаљу: идеални плен дугачак је око 7 цм, чак и ако може да лови и једе рибу дугу до 18 цм. Када лови под водом, користи ноге као кормило, а крила као „весла“. Може досећи знатне дубине и остати под водом до минут.

Загађење и климатске промене могу у великој мери утицати на навике ове врсте. Пулцинелла се сматра добромбиоиндикаторживотне средине: кроз прехрамбене ланце могу акумулирати многе тешке метале као што су жива и арсен. Мерење тешких метала може се извршити на узорцима јаја и пера.

Атлантски пуффин: миграција

Проводећи јесен и зиму у отвореном океану и у северним морима (укључујући неке локације у Медитерану), атлантски пуффин се враћа у приобална подручја на почетку сезоне парења, крајем пролећа.

У Италији је углавном присутан као зимски посетилац у Лигурском и Северном Тиренском мору.

Радозналост: како се каже водени пуффин на енглеском? Име водене пуфине на енглеском је Атлантиц пуффин.

Препоручено читање

Ако сте љубитељ орнитологије или желите да се приближите овом сектору, могу вам препоручити књигу у којој можете пронаћи све врсте које су присутне у Италији или презимљавају у нашој земљи.

У питању је књига под називом „Водич за птице“ објављена је 2018. године и прикупља више од 4.000 фотографија како би се омогућило добро препознавање врсте. За све информације, упућујем вас на званичну Амазон страницу:Водич за птице. Препоручујем куповину на Амазону јер се у неким књижарама нуди по цени од 70 евра, док на Амазону купујете у понуди са 33,15 евра и бесплатним трошковима испоруке.

Остале водене птице у Италији:

  • Моорхен
  • Корморан
  • Кингфисхер
  • Цоот
  • Бела чапља
  • Сива чапља
  • Љубичаста чапља
  • Лабуд нијеми
  • Оистерцатцхер
  • Сточна чапља


Видео: Puffin Playz - NHL 19 - Vegas VS. Dallas (Јун 2022).


Коментари:

  1. Collis

    корисно питање

  2. Amo

    Жао ми је, али, по мом мишљењу, погрешили су. Предлажем да о томе разговарамо. Пиши ми на ПМ, причај.

  3. Meshicage

    Мислим да ниси у праву. Ћемо дискутовати. Пишите у ПМ-у, комуницираћемо.

  4. Akikinos

    супер оригинал

  5. Goddard

    Могу вам понудити да посетите веб страницу на којој има много информација о теми која вас занима.

  6. Mariano

    Стварно ми се допало!



Напиши поруку